Palóc betyár Chilifarm Szügy
Üdvözlünk a Palóc Betyár chilifarm és chili webáruház oldalán.

“Lépj be és légy üdvözölve Ez itt az én varázskertem”(by Tankcsakpda)

2017-es évet írunk,hely valahol Németország és Magyarország között, tevékenység kamionvezetés vagyis annak az egyik árnyoldala stau(dugóban várakozás),ilyenkor általában rádiót hallgatok és gondolkodom hogyan tovább,hogyan tudnék még többet otthon lenni a családommal tudnék egy olyan örökséget a gyerekeimre hagyni majd amire büszkék lesznek és viszik tovább, termőföldjeink már vannak,hiszen édesapám annó egy virágzó gazdaságot vezetett ,de sajnos betegsége miatt abba kellett hagynia,miért ne kezdhetnék bele én is a kertészkedésbe, hiszen a véremben van a hazaföld szeretete és a növények (Mezőgazdasági szakközépiskolát végeztem),na de azon belül mégis mibe jött megint a kérdés magamtól magamnak,és akkor jött az ötlet.

Az erőset/csípőset mindig is szerettem és a feleségem is miért ne termeszthetnék chilipaprikát .A mesém itt ezennel véget is ér,és folytatódik az álmom,az álmaink megvalósítása rész,(mert természetesen a feleségem, mint minden területén az életünknek támogatott az ötletembe),így belekezdtünk a parika bizniszbe.Nem mondom,hogy könnyű volt,honnan szerezzük be a magokat ,a speciális földig,a tápoldatig ,az ültetőtálcáig,a locsolórendszer kiépítéséig és még sorolhatnám,hisz bárki aki valaha is ültetett már chili paprikát tudja mennyire kényes növény ,mennyi odafigyelést igényel.Először mint minden “chilis” kicsiben kezdtünk,de azt pontosan tudtuk,hogy a megtermesztett paprikákból majd kész terméket akarunk látni,azaz chili szószokat.

Első körben magunkon és barátainkon teszteltük a kapszaicint,jelentem erre rá lehet szokni,függőséget okoz,imádom ahogy végigfut rajtam a semmire nem hasonlítható bizsergő égető érzés,az utána következő nem kapok levegőt adjatok tejet, könnyezeket azért kihagynám az életemből.Szerencsénkre nagy sikere volt a chili szószainknak szűkebb környezetünkben ( én mindenképp egy “magyaros” ízvilágot szerettem volna elindítani,hisz itthon a fokhagymát is fokagymával esszük) ,így bátran kezdtünk el szélesebb körbe nyitni.2021-et írunk:

Elindult Saját chili webáruházunk, állandó termelői piac Hollókőn minden szombaton,különböző felkérésék rendezvényeken,újságcikkek rólunk és termékeinkről,9 fajta chili szósz a gyümölcs szerelmeseinek és az én bírom az erőset -től kezdve mindenkinek.3 csodaszép gyermek Norbert,Luca,Hunor,3 kutya Csutak,Betyár,Áfonya.Nézz szét nálunk,és a tanyánkon mi mindig várunk szeretettel “jó palóchoz” méltóan mindenkit.

Ezekben a médiumokban már szerepeltünk

Paprika őstermelő - Chili szósz rendelés

Vegyszermentes hazai földből

Fontos számunkra hogy termékeinket minél egészségesebb alapanyagokból készítsük. Igy nagy figyelmet fordítunk a betegségek megelőzésére és a rovarkártevők távoltartására. Ha tehetjük akkor biologiai védekezést használunk. Pl. India futókacsa, rovarfogó csapdák. Ha pedig már muszáj permetezni akkor olyan kontakt szereket alkalmazunk amiket a biológiai termesztésben is elfogadnak. Mi inkább a növények egészségét próbáljuk előtérben tartani,ezért folyékony tapodtál és vitamin készítményekkel tartjuk a növényeinket megfelelő kondícióban. A termékeink ízélményéhez nagyban hozzá járul a jó minőségű szügyi talaj is. Amit nagyon szeret a paprika. S persze a sok odafigyelés és gondos kezek munkája.

chilifarm palóc betyár

Magyar chili

Magvetéstől a végtermékig. Januárban megérkeznek a magok a megbízható nagykerből, hogy később ne érjen meglepetés,s kezdetét veszi a móka ami az első nagy fagyig tart. Nagy gondossággal veteményezünk, fűtünk, mesterséges fénnyel és megfelelő páratartalommal segítjük a palántákat,hogy a májusi kiültetésre elég erősek legyenek. Májustól augusztus végéig a fóliasátorban és szabadföldben folytatják növekedésüket,amikor megjelennek az első érett termések. Ekkor elkezdjük a feldolgozásukat. Daráljuk, szárítjuk, savanyítjuk őket. Minden szem paprikát személyesen ismerünk. Kézzel szedjük és válogatjuk őket,hogy a legjobb minőségű termék válhasson belőlük. Több féle chili paprikát termesztünk. Jalapeno,Habanero, trinidad skorpio moruga, carolina reaper. A hagyományos termékeinket cseresznye paprikából és kápia paprikából készítjük. Mindig vannak ötleteink uj szószok és új termékek megalkotására. Melyeknek csak a fantázia szabhat határokat.

Családbarát vidéki programom farm látogatás

Családbarát

Gyermekeink nevelésénél nagyon fontosnak tartjuk. A természetközelséget a föld és a jószág szeretetét. Igy ők is kiveszik a részüket a növények gondozásában és az állatok etetésében is. Ha tehetjük a piacokra és egyéb rendezvényekre is visszük a gyermekeinket. A palánta nevelést és a szüretelést is nagyon élvezik,saját kis kannából locsolgatnak és látszik a mosolyukon hogy nagyon élvezik hogy hasznos részei a család munkájának. Ennek a munkának a nagy részét a tanyánkon végezzük ahol csend van és nyugalom. Gyönyörű vadregényes környezetben jó levegőn. Ahova szeretettel várunk mindenkit aki szeretne belekóstolni az igazi palóc vendégszeretetbe egy tanyalátogatás keretein belül.

Chili termékek online rendelés

Chili webáruház

Rendelj online kényelmesen chili webáruházunkból. Vagy pedig kövesd facebook oldalunkat és találkozzunk személyesen fesztiválokon,piacokon.